Sverige ska bli bäst i världen på digitalisering

Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter – det har Sveriges regering fastställt efter underlag från Digitaliseringsrådet. Stort fokus läggs framför allt på landets mindre och medelstora industriföretag, som kommer att prioriteras med ekonomiska bidrag från regeringen. Syftet med insatsen är att bidra till företagens digitaliseringsarbete genom olika initiativ – som Digitaliseringslyftet, Kickstart Digitalisering och Digitaliseringscheckarna. Det sistnämnda erbjuder upp till 200 000 kr i stöd till företag med 2-49 anställda.

Idag är det vedertaget att digitaliseringen påverkar samhällsutvecklingen. Att Sveriges industriföretag kan nyttja denna kunskap är därav av största vikt för fortsatt konkurrenskraft. Studier från Tillväxtanalys och Teknikföretagen pekar på att det kommer råda ett fortsatt kompetensbehov inom digitalisering. Industriföretagen måste anamma nya tekniska möjligheter för att klara det ökade kravet på kundanpassning.

Sveriges regering delar uppfattningen om digitaliseringens betydelse. Regeringen arbetar tillsammans med Digitaliseringsrådet för att implementera nationella digitaliseringsstrategier. Målet är att Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Enligt Digitaliseringsrådets rapport från 2019 möjliggör data och digitaliserade processer framväxten av nya och innovativa företag.

kartläggning av industriföretagens behov

Cedeo har under 2020 varit med och bidragit till industriföretagens utvecklingsarbete, bland annat genom det uppskattade konceptet Kickstart Digitalisering. Vi har även genomfört fördjupade insatser för flertalet företag inom och omkring industrin, bland annat i uppdrag som fått stöd via Tillväxtverkets Digitaliseringscheckar. Arbetet har gett väldigt god insikt i företagens utmaningar kopplade till digitalisering vilket bland annat lett till att man skapat Kunskapsbanken där man samlat olika tips och råd kring hur man lyckas i sitt digitaliseringsarbete samt en rad konkreta exempel på olika lösningar.


Vill ni få konkreta tips i hur ni på olika sätt utveckla olika delar av er verksamhet genom digitalisering?

Missa inte vår sammanställning 6 lösningar för att digitalisera industriföretaget, där vi samlat exempel på lösningar som ni kan ha nytta av för att utveckla olika delar av verksamheten.

Och de flesta av dem passar dessutom också företag och organisationer inom andra branscher.

Föregående
Föregående

Så undviker du de vanligaste misstagen i digitaliseringsarbetet

Nästa
Nästa

Tillfälle att accelerera företagets digitala transformation